Luctor Ponse
pianist / componist

Home / Audio (NL)
Biografie
Oeuvre
CD's
Adressen / Links

Agenda
ANBI-gegevens

Biografie

Luctor Ponse werd op 11 oktober 1914 in Genève geboren en bracht zijn jeugd door in Frankrijk. Hij begon zijn eerste piano- en muziekopleiding op 12-jarige leeftijd aan het Conservatorium te Valenciennes. Op 16-jarige leeftijd kreeg Luctor Ponse in 1930 de Prix d'Excellence voor theorie en solfège, en in 1932 dezelfde prijs voor piano. In 1933 keerde hij naar Zwitserland terug, waar hij zijn opleiding voltooide aan het Conservatorium van Genève. Hier werd hij bekroond met de Prix de Virtuosité. Sinds 1936 heeft Luctor Ponse gecomponeerd. Diverse composities zijn bekroond.

In 1936 vestigde Ponse zich in Nederland. Hij trad sindsdien op als solist en speelde veel kamermuziek. Als pianist maakte hij vele concertreizen en had radio-engagementen, onder andere bij Suisse Romande, NIR Brussel, BBC en in Frankrijk en Nederland. Luctor Ponse heeft als concertpianist met hedendaagse werken een grote invloed gehad op latere generaties. Hij introduceerde in Nederland diverse composities van Béla Bartók.

Sinds 1949 schreef Ponse muziek volgens het twaalftoonssysteem, vrij geïnterpreteerd.

Na het volgen van cursussen elektronische muziek in Bilthoven en Darmstadt werd Luctor Ponse vanaf 1965 wetenschappelijk medewerker en docent bij het toenmalige Instituut voor Sonologie van de Rijksuniversiteit Utrecht. Naast zijn instrumentale werk heeft hij sindsdien veel elektronische en electronisch-instrumentale composities gemaakt. In deze periode heeft hij onder andere een Concerto voor piano en elektronische muziek gerealiseerd en een serie van 3 radiophonieën gemaakt uit opnames van de korte golf radio. Vanaf 1967 tot 1992 heeft hij tevens elektronische muziek gecomponeerd in zijn privéstudio aan huis.

Luctor Ponse is docent hoofdvak piano geweest aan het muzieklyceum te Amsterdam en aan de conservatoria van Rotterdam en Groningen. Daarnaast heeft hij aan het conservatorium van Groningen een studio voor elektronische muziek opgericht. Tot het einde van zijn leven, 17 februari 1998, bleef hij componeren.